Hoe reinig ik mijn vaatwasser: Een complete gids!

vaatwasser met schoonmaakmiddel

Een schone vaatwasser is essentieel voor schone vaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je vaatwasser zelf schoon blijft? Regelmatig onderhoud en reiniging zijn cruciaal om je vaatwasser in topconditie te houden. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je je vaatwasser grondig kunt reinigen en onderhouden.

Waarom is het belangrijk om je vaatwasser te reinigen?

Een schone vaatwasser zorgt niet alleen voor schone vaat, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat. Ophoping van vet, voedselresten en kalk kan leiden tot slechte wasresultaten, onaangename geuren en zelfs storingen. Door je vaatwasser regelmatig te reinigen, voorkom je deze problemen en zorg je voor optimale prestaties.

Stap 1: Voorbereiding

Benodigdheden

 • Witte azijn
 • Zuiveringszout (baking soda)
 • Zachte borstel of oude tandenborstel
 • Microvezeldoek
 • Vaatwasmachinereiniger (optioneel)

Voordat je begint, zorg ervoor dat je vaatwasser leeg is. Verwijder alle vaat, zodat je toegang hebt tot alle onderdelen die je wilt schoonmaken.

Stap 2: Filters schoonmaken

Verwijder en reinig de filters

De filters van je vaatwasser vangen voedselresten op en voorkomen dat ze in de afvoer terechtkomen. Het is belangrijk om deze filters regelmatig schoon te maken.

 1. Verwijder de filters: Zoek de filters in de bodem van je vaatwasser. Deze kunnen meestal gemakkelijk worden verwijderd door ze los te draaien of eruit te klikken.
 2. Reinig de filters: Spoel de filters af onder warm stromend water. Gebruik een zachte borstel of een oude tandenborstel om hardnekkig vuil te verwijderen.
 3. Plaats de filters terug: Zorg ervoor dat de filters schoon en droog zijn voordat je ze terugplaatst.

Stap 3: Sproeiarmen reinigen

Inspecteer en maak de sproeiarmen schoon

De sproeiarmen zorgen voor de watercirculatie in je vaatwasser en kunnen verstopt raken met etensresten en kalk.

 1. Verwijder de sproeiarmen: Afhankelijk van het model kunnen de sproeiarmen losgedraaid of uit hun houder geklikt worden.
 2. Reinig de sproeiarmen: Spoel de sproeiarmen af onder warm water. Gebruik een tandenstoker of een naald om eventuele verstoppingen in de sproeigaatjes te verwijderen.
 3. Plaats de sproeiarmen terug: Zorg ervoor dat de sproeiarmen schoon en vrij van verstoppingen zijn voordat je ze terugplaatst.

Stap 4: Deur en randen reinigen

Reinig de deur, randen en rubbers

De deur en randen van je vaatwasser kunnen vet en vuil ophopen, wat kan leiden tot geurtjes en schimmelvorming.

 1. Maak een reinigingsoplossing: Meng gelijke delen water en witte azijn in een kom.
 2. Reinig de deur en randen: Gebruik een microvezeldoek gedrenkt in de oplossing om de binnenkant van de deur, de randen en de rubbers schoon te maken. Besteed speciale aandacht aan de randen waar vuil zich kan ophopen.
 3. Droog de oppervlakken: Gebruik een droge doek om de gereinigde oppervlakken af te drogen.

Stap 5: Binnenkant van de vaatwasser reinigen

Dieptereiniging met azijn en zuiveringszout

 1. Plaats een kom met azijn: Zet een kom met 1 kopje witte azijn op het bovenste rek van je lege vaatwasser. De azijn helpt bij het verwijderen van vet en geurtjes.
 2. Draai een hete cyclus: Laat de vaatwasser een volledige hete cyclus draaien. De azijn zal tijdens de cyclus verspreiden en de binnenkant van de vaatwasser reinigen.
 3. Strooi zuiveringszout: Nadat de cyclus met azijn is voltooid, strooi je een kopje zuiveringszout over de bodem van de vaatwasser.
 4. Draai een korte hete cyclus: Laat de vaatwasser een korte hete cyclus draaien. Zuiveringszout helpt bij het verwijderen van geurtjes en eventuele achtergebleven vlekken.

Conclusie

Door je vaatwasser regelmatig te reinigen en te onderhouden, kun je de prestaties optimaliseren en de levensduur van het apparaat verlengen. Volg deze eenvoudige stappen om je vaatwasser schoon en efficiënt te houden. Vergeet niet om dit reinigingsproces minstens één keer per maand uit te voeren om problemen te voorkomen en er voor te zorgen dat jouw vaatwasser lang mee gaat.

Veelgestelde vragen over het reinigen van een vaatwasser

Hoe vaak moet ik mijn vaatwasser reinigen?

Het is aan te raden om je vaatwasser minstens één keer per maand grondig te reinigen.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn vaatwasser te reinigen?

Het gebruik van bleekmiddel wordt over het algemeen niet aanbevolen, vooral niet als je vaatwasser roestvrijstalen onderdelen heeft.

Waarom ruikt mijn vaatwasser nog steeds slecht na het reinigen?

Controleer of alle filters en sproeiarmen goed zijn gereinigd en zorg ervoor dat er geen voedselresten achterblijven. Herhaal indien nodig de reinigingsstappen.

Kan ik mijn vaatwasser schoonmaken met citroensap?

Ja, citroensap kan helpen bij het verwijderen van geurtjes en vlekken, maar witte azijn en zuiveringszout zijn meestal effectiever.

Moet ik een speciaal reinigingsproduct voor vaatwassers gebruiken?

Hoewel speciale reinigingsproducten nuttig kunnen zijn, zijn huishoudelijke middelen zoals azijn en zuiveringszout meestal voldoende om je vaatwasser schoon te houden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Witgoedvergelijking
Logo