Hoeveel watt (kWh) is een wasmachine?

wasmachine met energieverbruik

In ons dagelijks leven zijn wasmachines onmisbaar geworden voor het schoonhouden van onze kleding en textiel. Maar terwijl we genieten van het gemak van deze apparaten, rijst de vraag: Hoeveel stroom verbruikt een wasmachine eigenlijk? Het is een vraag die niet alleen nieuwsgierigheid opwekt, maar ook relevant is in het kader van energie-efficiëntie, kostenbesparing en milieubewustzijn. In deze tekst duiken we dieper in op dit onderwerp en onderzoeken we de factoren die het energieverbruik van wasmachines beïnvloeden, de variatie tussen verschillende modellen en wat consumenten kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. We eindigen met een aantal tips om het stroomverbruik van jouw wasmachine te minimaliseren.

Zo veel kilowattuur gebruikt jouw wasmachine!

Een wasmachine verbruikt doorgaans tussen de 0,2 en 2,5 kilowattuur (kWh) per wasbeurt, afhankelijk van factoren zoals het type wasprogramma, de temperatuurinstellingen en de energie-efficiëntie van de machine zelf. Moderne, energiezuinige wasmachines hebben vaak een lager energieverbruik per cyclus, terwijl oudere of minder efficiënte modellen meer elektriciteit kunnen verbruiken. Het is belangrijk om het energielabel van een wasmachine te controleren, aangezien dit informatie geeft over het geschatte jaarlijkse energieverbruik op basis van standaardgebruik.

Hier onder hebben we per energieklasse bekeken hoeveel stroom een wasmachine precies gebruikt en hier bij de geschatte kosten:

EnergieklasseVerbruik (kWh)Kosten per wasbeurt
Energieklasse A+++0,2 – 0,5 kWh€0,09
Energieklasse A++0,5 – 0,8 kWh€0,18
Energieklasse A+0,8 – 1,2 kWh€0,25
Energieklasse A1,2 – 1,8 kWh€0,39
Energieklasse B1,8 – 2,5 kWh€0,55

Energieklasse A+++

Deze energiezuinige wasmachines verbruiken doorgaans tussen de 0,2 en 0,5 kilowattuur (kWh) per wasbeurt. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals beladingssensoren en efficiënte verwarmingssystemen om energie te besparen.

Met een gemiddelde energieprijs van €0,25 zijn de kosten per wasbeurt dus gemiddeld ongeveer €0,09

Energieklasse A++

Wasmachines in deze categorie verbruiken gemiddeld tussen de 0,5 en 0,8 kWh per wascyclus. Ze zijn ook zeer energiezuinig, zij het iets minder efficiënt dan A+++ modellen.

Met een gemiddelde energieprijs van €0,25 zijn de kosten per wasbeurt dus gemiddeld ongeveer €0,18

Energieklasse A+

Het energieverbruik van A+ wasmachines varieert meestal tussen de 0,8 en 1,2 kWh per wasbeurt. Hoewel ze nog steeds redelijk zuinig zijn, verbruiken ze iets meer energie dan hoger geklasseerde modellen.

Met een gemiddelde energieprijs van €0,25 zijn de kosten per wasbeurt dus gemiddeld ongeveer €0,25

Energieklasse A

Wasmachines in deze klasse verbruiken gemiddeld tussen de 1,2 en 1,8 kWh per wascyclus. Ze zijn minder energiezuinig dan hoger geklasseerde modellen en kunnen hogere operationele kosten met zich meebrengen.

Met een gemiddelde energieprijs van €0,25 zijn de kosten per wasbeurt dus gemiddeld ongeveer €0,39

Energieklasse B

Deze wasmachines hebben een geschat energieverbruik tussen de 1,8 en 2,5 kWh per wasbeurt. Ze behoren tot de minder energiezuinige modellen en kunnen hogere kosten met zich meebrengen op lange termijn.

Met een gemiddelde energieprijs van €0,25 zijn de kosten per wasbeurt dus gemiddeld ongeveer €0,55

Het is belangrijk op te merken dat het werkelijke energieverbruik kan variëren afhankelijk van factoren zoals het specifieke wasprogramma, de belading en de gebruiksomstandigheden. Consumenten wordt aangeraden het energielabel van een wasmachine te raadplegen om een goed beeld te krijgen van het geschatte energieverbruik en de efficiëntie.

Veelgestelde vragen

Verbruikt een wasmachine meer energie bij hogere temperaturen?

Ja, over het algemeen verbruikt een wasmachine meer energie bij hogere temperaturen omdat het water moet worden verwarmd tot de gewenste temperatuur. Het is echter mogelijk om energie te besparen door kleding te wassen op lagere temperaturen, zoals 30°C of zelfs koud water, afhankelijk van de stof en het wasmiddel.

Hoe kan ik controleren hoeveel energie mijn wasmachine verbruikt?

Je kunt het energieverbruik van je wasmachine controleren door het energielabel te raadplegen dat bij de machine wordt geleverd. Het energielabel toont de energie-efficiëntieklasse van de wasmachine, evenals het geschatte jaarlijkse energieverbruik op basis van standaardgebruik.

Een andere manier is om een smart plug te gebruiken, deze kan je tussen het stopcontact en de stekker van de wasmachine zetten en zo kan je via een app het verbruik controleren.

Maakt het uit hoe oud mijn wasmachine is voor het energieverbruik?

Ja, de leeftijd van je wasmachine kan van invloed zijn op het energieverbruik. Oudere wasmachines zijn over het algemeen minder energie-efficiënt dan nieuwe modellen, die vaak zijn uitgerust met geavanceerde technologieën voor energiebesparing. Het kan dus lonend zijn om een oudere wasmachine te vervangen door een energiezuiniger model om energie te besparen op lange termijn.

Deze factoren hebben invloed om het stroomverbruik van jouw wasmachine

Het stroomverbruik van een wasmachine kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 1. Type Wasprogramma: Het energieverbruik kan variëren afhankelijk van het geselecteerde wasprogramma. Bijvoorbeeld, een programma op lagere temperaturen zoals een eco-programma verbruikt over het algemeen minder energie dan een programma op hogere temperaturen zoals een kookwas.
 2. Temperatuurinstellingen: Hogere temperaturen vereisen meer energie om het water te verwarmen. Het kiezen van lagere temperaturen kan het energieverbruik verminderen.
 3. Belading: Een volledig beladen wasmachine verbruikt efficiënter energie dan een machine die slechts gedeeltelijk is gevuld. Het is dus raadzaam om de wasmachine te vullen tot de aanbevolen capaciteit voor optimale energie-efficiëntie.
 4. Energie-efficiëntie van de machine: Moderne wasmachines met een hogere energie-efficiëntieclassificatie verbruiken over het algemeen minder energie per cyclus dan oudere of minder efficiënte modellen.
 5. Gebruik van extra functies: Sommige wasmachines bieden extra functies zoals voorwasprogramma’s, extra spoelcycli of snelle wasopties. Het gebruik van deze functies kan het energieverbruik beïnvloeden, afhankelijk van hun ontwerp en efficiëntie.
 6. Waterhardheid: In gebieden met hard water kan het nodig zijn meer energie te gebruiken om het water te verwarmen, omdat kalkaanslag de efficiëntie van het verwarmingselement kan verminderen.
 7. Onderhoud: Een goed onderhouden wasmachine kan efficiënter werken en dus minder energie verbruiken. Regelmatig reinigen van filters, het controleren op verstoppingen en het onderhouden van de machine kan helpen het energieverbruik te optimaliseren.

Door rekening te houden met deze factoren kunnen consumenten het stroomverbruik van hun wasmachine optimaliseren en zo bijdragen aan energiebesparing en kostenbeheersing.

Tips om het verbruik van jouw wasmachine te verminderen

 • Gebruik Eco-programma’s: Maak gebruik van de eco-programma’s op je wasmachine, die ontworpen zijn om energie te besparen door te wassen op lagere temperaturen en met kortere cycli.
 • Kies Lagere Temperaturen: Was kleding op lagere temperaturen wanneer mogelijk. Veel wasmiddelen zijn geformuleerd om effectief te reinigen bij lagere temperaturen, waardoor energie wordt bespaard.
 • Volledige Ladingen Wassen: Vul de wasmachine tot de aanbevolen capaciteit voor een volledige lading. Het wassen van volle ladingen verhoogt de efficiëntie van de machine en vermindert per wasbeurt het energieverbruik. Bekijk deze pagina om te zien wat de optimale lading van jouw wasmachine is!
 • Gebruik de Juiste Hoeveelheid Wasmiddel: Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is, aangezien dit extra spoelcycli kan vereisen, wat resulteert in meer water- en energieverbruik.
 • Overweeg Snelle Wasopties: Als je niet veel tijd hebt, overweeg dan om snelle wasopties te gebruiken die minder energie verbruiken dan standaardprogramma’s.
 • Onderhoud de Machine Regelmatig: Doe regelmatig onderhoud aan de wasmachine. Door regelmatig filters te reinigen, de afvoer te controleren op verstoppingen en de machine af en toe te laten draaien op een lege, hete cyclus om kalkaanslag te verwijderen.
 • Gebruik een Hoog Rendement Wasdroger: Als je een wasdroger gebruikt, kies dan voor een energiezuinig model met een hoog rendement om het energieverbruik te verminderen bij het drogen van kleding.
 • Droog Kleding Buiten: Als het weer het toelaat, droog dan kleding buiten aan de waslijn in plaats van de wasdroger te gebruiken, wat aanzienlijk energie kan besparen.

De beste wasmachines om stroom verbruik te verminderen

Bekijk de beste wasmachines en bespaar maandelijk veel geld op het stroomverbruik van de wasmachine. Bekijk in de tabel hierboven om te zien hoeveel jij kunt besparen op het stroomverbruik!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Witgoedvergelijking
Logo