Stinkende wasmachine? Zo haal je vieze geuren uit je wasmachine!

Stinkende wasmachine

Een viezegeur uit je wasmachine kan niet alleen onaangenaam zijn, maar ook jouw schone was aantasten. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je die vervelende geuren uit je wasmachine kunt halen, ben je hier aan het juiste adres. We gaan in op verschillende tips en trucs om je wasmachine weer fris te laten ruiken!

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wasmachine onaangenaam ruikt:

 • Mufheid door vocht: Als je de deur van de wasmachine na gebruik gesloten laat, kan vocht zich ophopen, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor schimmel- en bacteriegroei.
 • Ophoping van zeepresten: Onvolledige spoeling na het wassen kan leiden tot ophoping van zeepresten in de machine. Deze resten kunnen een broedplaats worden voor bacteriën en geuren veroorzaken.
 • Schimmelvorming: De rubberen afdichtingen rond de deur van de wasmachine zijn gevoelig voor schimmelvorming, vooral als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.
 • Verstopte filters: Vuil en pluisjes kunnen zich ophopen in de filters van de wasmachine, waardoor de waterafvoer belemmerd wordt en geuren ontstaan.
 • Te lage wastemperaturen: Wassen op lage temperaturen kan niet alle bacteriën doden, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen en onaangename geuren kunnen veroorzaken.

Om de geurproblemen aan te pakken, is het belangrijk om regelmatig de wasmachine schoon te maken, filters te controleren en ervoor te zorgen dat de machine goed geventileerd is. Het gebruik van schoonmaakmiddelen speciaal ontworpen voor wasmachines kan ook helpen bij het verwijderen van geuren en het voorkomen van toekomstige problemen.

Nadelen van een stinkende wasmachine

Een stinkende wasmachine kan verschillende nadelen met zich meebrengen die niet alleen invloed hebben op de geur van je wasgoed, maar ook op de werking van de machine en mogelijk op je gezondheid. Hier zijn enkele nadelen:

Onaangename Geur van Wasgoed: Het meest voor de hand liggende nadeel is de onaangename geur die kan overgaan op je kleding. Fris gewassen kleding kan ongewild een muffe geur krijgen door een stinkende wasmachine.
Verspreiding van Bacteriën en Schimmels: Een stinkende wasmachine kan een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen kunnen zich hechten aan je kleding en zelfs huidirritaties veroorzaken.
Verminderde Wasprestaties: Zeepresten en geurafzettingen in de wasmachine kunnen de wasprestaties verminderen. Kleding kan niet grondig worden gereinigd en behoudt mogelijk vieze geuren.
Verkorte Levensduur van de Wasmachine: Een gebrek aan onderhoud en de aanwezigheid van onaangename geuren kunnen de levensduur van je wasmachine verkorten. Mechanische onderdelen kunnen sneller slijten door achtergebleven vuil.
Energieverbruik: Een stinkende wasmachine kan leiden tot extra wasbeurten om geurproblemen te compenseren. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en hogere kosten.

5 Tips om een stinkende wasmachine op te lossen

Tip 1: Regelmatig reinigen van de lade en afdichtingen

Het regelmatig reinigen van de lade en afdichtingen van je wasmachine is cruciaal om een stinkende wasmachine tegen te gaan. Deze handeling voorkomt de ophoping van vocht, elimineert zeepresten en bacteriën, verbetert de geur, draagt bij aan algemene hygiëne en verlengt de levensduur van de machine. Het is een preventieve maatregel om onaangename geuren te vermijden en de efficiëntie van je wasmachine te behouden.

Het reinigen van de lade en afdichtingen van je wasmachine is een eenvoudig proces dat je regelmatig zou moeten uitvoeren om een stinkende wasmachine te voorkomen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder de Wasmiddellade:
  Trek voorzichtig de wasmiddellade uit de wasmachine. Dit kan variëren afhankelijk van het model van je machine, maar meestal kun je de lade eenvoudig uittrekken.
 2. Demonteer de Onderdelen:
  Demonteer de verschillende onderdelen van de wasmiddellade, zoals de vakken voor het wasmiddel, wasverzachter en eventuele andere compartimenten. Deze onderdelen kunnen vaak worden losgemaakt voor een grondige reiniging.
 3. Reinig de Lade:
  Was de lade grondig met warm water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik een borstel of een oude tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.
 4. Controleer op Zeepresten:
  Controleer op zeepresten in de lade en verwijder deze indien nodig. Zeepresten kunnen zich ophopen en leiden tot geuren en bacteriegroei.
 5. Reinig de Rubberen Afdichtingen:
  Gebruik een vochtige doek om de rubberen afdichtingen rond de deur schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle hoeken en kieren bereikt, omdat schimmel hier gemakkelijk kan groeien.
 6. Laat de Lade Drogen:
  Nadat je alle onderdelen grondig hebt gereinigd, laat je ze goed drogen voordat je ze terugplaatst. Dit voorkomt dat er opnieuw vocht ophoopt.
 7. Plaats de Lade Terug:
  Zodra alles droog is, plaats je de wasmiddellade terug in de wasmachine. Zorg ervoor dat alle onderdelen stevig zijn bevestigd.

Tip 2: Reinig de trommel met een speciale reiniger

Het gebruik van een speciale reiniger voor de trommel van je wasmachine is effectief om een stinkende wasmachine tegen te gaan. Deze reiniger verwijdert zeepresten, die anders onaangename geuren kunnen veroorzaken en de prestaties van de wasmachine kunnen verminderen.

Voor het reinigen van de trommel van je wasmachine kun je het beste een speciale wasmachinereiniger gebruiken. Er zijn verschillende merken beschikbaar, zoals Calgon, HG, of andere merken die specifiek ontwikkeld zijn voor het reinigen van wasmachines. Zorg ervoor dat je een reiniger kiest die compatibel is met jouw wasmachine en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig. Deze reinigers zijn ontworpen om zeepresten, kalkaanslag en vuil effectief te verwijderen, waardoor je wasmachine frisser ruikt en beter presteert.

Tip 3: Controleer en reinig de filters

Het controleren en reinigen van de filters in je wasmachine kan aanzienlijk bijdragen aan het oplossen van een stinkende wasmachine. Hier is hoe dit proces kan helpen:

 • Verwijderen van Vuil en Pluisjes:
  Filters in de wasmachine vangen vuil, pluisjes en andere onzuiverheden op tijdens het wasproces. Als deze filters verstopt raken, kan het leiden tot ophoping van vuil en geurveroorzakende stoffen.
 • Optimaliseren van Waterafvoer:
  Verstopte filters kunnen de waterafvoer belemmeren, wat kan leiden tot stilstaand water in de machine. Stilstaand water creëert een vochtige omgeving, ideaal voor schimmel- en bacteriegroei, wat resulteert in een onaangename geur.
 • Voorkomen van Geurafzettingen:
  Filters die niet regelmatig worden gereinigd, kunnen geurafzettingen vasthouden. Deze afzettingen dragen bij aan onaangename geuren in de wasmachine en kunnen zich overdragen op je wasgoed.
 • Behoud van Optimale Wasprestaties:
  Schone filters zorgen voor een vlotte waterafvoer en behouden zo de optimale prestaties van je wasmachine. Hierdoor kan de machine efficiënter werken en worden geurproblemen verminderd.
 • Voorkomen van Mechanische Problemen:
  Regelmatig controleren en reinigen van filters vermindert de druk op de mechanische onderdelen van de wasmachine. Hierdoor wordt de kans op storingen en slijtage verminderd, wat de levensduur van de machine verlengt.

Om de filters in je wasmachine schoon te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

Raadpleeg de handleiding van je wasmachine om de locatie van de filters te vinden. Schakel de machine uit en zorg ervoor dat deze is losgekoppeld van stroom en water. Open het toegangspaneel of de deur waar de filters zich bevinden. Verwijder voorzichtig de filters en maak ze schoon onder stromend water. Verwijder vuil, pluisjes en andere onzuiverheden. Zorg ervoor dat de filters volledig droog zijn voordat je ze terugplaatst. Sluit het toegangspaneel of de deur en schakel de machine weer in.

Tip 4: Gebruik azijn of baking soda

Het gebruik van azijn of baking soda in je wasmachine kan effectief zijn bij het bestrijden van nare geuren. Hier is hoe deze huishoudelijke ingrediënten kunnen helpen:

Azijn

 • Azijn heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en helpt bij het verwijderen van schimmel- en bacteriegroei in de wasmachine.
 • Azijn helpt bij het ontkalken van de wasmachine. Het verwijdert zeepresten en kalkaanslag die geurproblemen kunnen veroorzaken.
 • Voeg een kopje azijn toe aan de lege trommel en draai een hete wascyclus om de machine te reinigen.

Baking Soda

 • Baking soda is een uitstekende deodorant en neutraliseert onaangename geuren.
 • Het helpt bij het oplossen van zeepresten en vuil in de wasmachine.
 • Voeg een half kopje baking soda toe aan de lege trommel en draai een korte wascyclus op een hoge temperatuur.

Door regelmatig azijn of baking soda te gebruiken, reinig je de wasmachine grondig en voorkom je de ophoping van geurveroorzakende stoffen. Dit draagt bij aan een frisse geur in je wasmachine en behoudt de kwaliteit van je wasgoed.

Tip 5: Houd de deur open na gebruik

Het openhouden van de deur van je wasmachine na gebruik is een eenvoudige maar effectieve manier om een stinkende wasmachine tegen te gaan. Hier is hoe deze gewoonte helpt:

 • Luchtcirculatie:
  Door de deur open te laten, bevorder je de luchtcirculatie binnenin de wasmachine. Hierdoor kan vocht dat tijdens het wassen ontstaat, sneller verdampen in plaats van zich op te hopen.
 • Voorkomen van Schimmelvorming:
  Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmel- en bacteriegroei. Het openhouden van de deur helpt voorkomen dat vocht vast komt te zitten, waardoor de kans op schimmelvorming afneemt.

Het is een eenvoudige gewoonte die weinig moeite kost maar een groot verschil kan maken in het voorkomen van onaangename geuren in je wasmachine.

Veelgestelde vragen over ontgeuren van een wasmachine?

Hoe komt er een vieze geur in mijn wasmachine?

Een vieze geur in je wasmachine ontstaat vaak door de ophoping van zeepresten of vuil en bacteriën. Het vochtige klimaat binnenin de machine biedt een ideale omgeving voor schimmelvorming, wat resulteert in onaangename geuren. Het niet regelmatig reinigen van de machine, het niet schoonhouden van filters en het sluiten van de deur na gebruik kunnen bijdragen aan deze geurproblemen.

Wat gebeurt er als mijn was te lang in de wasmachine blijft liggen?

Als je was te lang in de wasmachine blijft liggen, kan het leiden tot onaangename geuren en zelfs schimmelvorming. Het vochtige milieu in de machine, in combinatie met de warmte, creëert een ideale omgeving voor bacteriën en schimmels. Daarom is het belangrijk om je wasgoed zo snel mogelijk uit de machine te halen na het einde van de wascyclus om deze problemen te voorkomen.

Hoe krijg ik de terpentine geur uit mijn wasmachine?

Om de terpentinegeur uit je wasmachine te verwijderen, voer je een lege hete wascyclus uit met een kopje azijn. Azijn helpt bij het neutraliseren van geuren en het reinigen van de machine. Zorg ervoor dat je de wasmachine goed laat drogen na deze reiniging om eventuele resterende geur te elimineren.

Conclusie

In conclusie is het onderhouden van je wasmachine essentieel om nare geuren te voorkomen en de algehele prestaties van het apparaat te optimaliseren. Door eenvoudige stappen te volgen, zoals regelmatig reinigen, gebruik maken van azijn of baking soda, het controleren en schoonmaken van filters, en het openhouden van de deur, kun je genieten van een frisse en hygiënische wasmachine-omgeving. Het is een investering in de duurzaamheid van je apparaat en de kwaliteit van je wasgoed.

Is de stank niet uit je wasmachine te krijgen en ben je op zoek naar een nieuwe? Door wasmachines te vergelijken zorg je ervoor dat je nooit te veel betaald!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Witgoedvergelijking
Logo